Akumulator za avto – brez njega ne gre

Avtomobili postajajo vse pomembnejši del našega življenja in le redki se odločijo za življenje brez njega. Transport na dolge in kratke proge je že dolgo odvisen od jeklenega konjička, zanesljivost, ki jo pri tem nudi ustrezno izbran akumulator za avto, pa je ključni element s katerim bodo naše vožnje prijetnejše. Izbran avtomobilski akumulator mora zagotavljati zanesljiv vžig avtomobila v vseh pogojih..

Kakšen je namen akumulatorja v avtomobilu?

Zagotovo med nami ni osebe, ki ne bi vedela čemu služi akumulator za avto. Gre za enega od osrednjih delov našega vozila, ki zagotavlja elektriko, ki je potrebna za zagon in uporabo električnih komponent avtomobila. Akumulator za avto deluje na principu pretvorbe kinetične energije v električno energijo, ki napaja vozilo.

Kako preverim ali je akumulator za avto napolnjen?

Za opravljanje meritev napolnjenosti akumulatorja poskrbite, da je od zadnje vožnje vozila minilo vsaj nekaj minut. Nato z uporabo merilnika napetosti na pokrovu akumulatorja izmerite napetost, ki v resnici predstavlja vrednost napolnjenosti vašega akumulatorja. Če je ta napolnjen, mora napetost doseči vrednost vsaj 12,65 V. Nižje vrednosti nakazujejo delno izpraznjenost akumulatorja, medtem ko vrednost manjša od 11 V zahteva zamenjavo akumulatorja.

Največ težav akumulator za avto povzroča v zimskem času, ko se temperature spustijo pod ledišče. Takrat namreč procesi v njem potekajo počasneje, hkrati pa je v tem času večja tudi poraba (zaradi gretja). Običajna življenjska doba akumulatorjev se razlikuje glede na velikost in kakovost akumulatorja, delno pa k življenjski dobi prispeva tudi starost avtomobila. V novejših avtomobilih je pričakovana življenjska doba med 6 in 7 let, pri starejših pa 4 do 5 let.

Ko je čas za zamenjavo akumulatorja, poskrbite, da bo nov akumulator za avto ustrezal originalnim specifikacijam (kapaciteta akumulatorja, zagonski tok) vašega vozila, saj boste na ta način zagotovili zadostno količino potrebne moči za zagon. Najlažja izbira je naročilo primernega akumulatorja na spletu (pri svetovanju vam lahko pomagajo tudi svetovalci spletnih strani), kjer akumulator naročite in ga kmalu dobite na dom.