bolečine v trebuhu

Bolečine v trebuhu – prepoznajte jih in si pomagajte

Verjetno ste že kdaj občutili bolečine v trebuhu, ki se pojavljajo na območju med prsnim košem in vse do sramnega predela. Vse, kar morate vedeti o tovrstnih bolečinah, ki so lahko krčevite, tope ali ostre, izveste s klikom na spletno stran. Naj še omenimo, da bolečine v trebuhu lahko izvirajo iz različnih organov: želodca, jeter, žolčnika, vranice, trebušne slinavke, tankega in debelega črevesja, ledvic ter nadledvične žleze.

Vzroki za bolečine v trebuhu?
Vsi smo se že srečali z bolečinami v trebuhu in ko se pojavijo bolečine na predelu trebuha, najprej pomislimo, da bolečina izvira iz želodca ali pa črevesja. To se običajno izkaže za resničen izvor bolečin. Zdaj pa poglejmo najpogostejše vzroke za bolečine v trebuhu:
• Kronična vnetja in razjede želodčne sluznice ter dvanajstnika
Bolečine na predelu želodca se pojavijo kadar se želodčna sluznica ali pa sluznica dvanajstnika vname. Do vnetja lahko pride zaradi prisotnosti bakterij, stresa, prekomernega uživanja alkohola, zdravil in zato ne more več izločati dovolj zaščitne sluzi, da bi se obvarovala pred želodčnim sokom. Vnetje sluznice lahko privede do razjed.
• Kronični gastritis
Gastritis je kronično vnetje želodčne sluznice, ki ga povzročajo različni vzroki: avtoimuna protitelesa, okužba s helicobacter pylori, dolgotrajno uživanje različnih kemičnih snovi (kot so na primer protivnetna nesteroidna zdravila – aspirin, ibuprofen; alkohol – žgane pijače; kajenje; alergije na hrano – najpogosteje gre za alergije na mlečne beljakovine ali sestavine zdravil) in konstantni stres, ki smo mu izpostavljeni v sodobnem načinu življenja prav vsi. Pri gastritisu oseba občuti poleg bolečine v trebuhu tudi napenjanje in siljenje na bruhanje. Kadar pride do bruhanja, je izbljuvek zelen, rumen ali prozoren. Pri zelo hudem gastritisu se v izpljunku lahko pojavijo tudi sledovi krvi.

bolečine v trebuhu
Bolečine v trebuhu lahko prizadenejo vsakogar.

Bolečine v trebuhu, kako si lahko pomagamo sami?
Če se večkrat soočate z bolečinami v trebuhu, vam priporočamo obisk izbranega zdravnika, da skupaj ugotovite, kaj je vzrok bolečin. V primeru, da pa občasno čutite bolečine v trebuhu, pa si lahko pomagate s Smrekovit kapsulami, ki so popolnoma naraven izdelek iz smrekove smole. Spomnimo, da so smrekovo smolo uživali že naši predniki med dejavnostmi v gozdu in tudi starodavna ljudstva tudi ameriški Indijanci.