Čudežna rastlina – Aloe Vera

Aloe Vera je rastlina, ki je zaradi svojih številnih zdravilnih učinkov dobila ime “čudežna rastlina”. Aloe Vero pa poznamo tudi po veliko drugih imen, kot so zdravilna aloja, drevesasta aloja, kitajska aloja, krokodilov jezij itd. najbolj znano ime pa je seveda čudežna rastlina. Aloe Vera je bila tudi v preteklosti uporabljaljena za razne kozmetične pripravke, namreč uporabljali so jo za mehčanje, pomirjanje in pa tudi vlaženje kože, Aloe Vera naj bi bila uporabljena tudi s strani Grkov, Rimljanov in pa tudi Kleopatre.

aloe vera

Aloe Vera ima poleg vseh zdravilnih sestavin tudi precej hranilnih, kar pa je morda delni vzrok, zakaj je ta tako odlična za pospešitev okrevanj po operativnih posegih. Zdravilne lastnosti Aloe Vere pa so pripisane antrakinonom, lecitinom, polisaharidom in pa tudi vitaminom E, A, C in pa B12. Njen najbolj hranilni del so njeni listi, ti listi so široki, zadebeljeni, z topimi bodicami na robovih, brez svetlih peg na površini in pa temno zeleni z rahlo sivkastim poprhom. Ti listi na zelo močnem soncu porumenijo, njegove konice pa se lahko popolnoma osušijo. Aloe Verino cvetno steblo pa zraste spomladi. V njenih listih lahko najdemo predvsem Aloe Vera gel in pa smolo, ta dva se nahajata v sami sredini rastline, torej je njena sredina najbolj bogat del rastline. Učinkovitost njenega gela pa je odvisna tudi od načina predelave, katero so tu uporabljali.

Danes pa poznamo tudi Aloe Verin sok, kateri se ravno tako pridobi iz njenih sočnih listov. Za izdelavo gela, smole in pa tudi sokov, se uporablja vsaj nekaj let stara rastlina, saj so te najbolj sočne. Alojina smola pa se nahaja v sami zgornji plasti njenih listov in ta vsebuje precej veliko alkaloida aloina, ta pa lahko deluje odvajalno. Kot smo že omenili se največkrat uporablja njena sočna sredina, iz katere se lahko stiska sok, se pa ta hitro pokvari tako da je potrebno paziti.