kamionski prevozi

Kamionski prevozi

Transportna dejavnost je ena od ključnih panog gospodarstva v sodobnem svetu. Omogoča namreč transport na eni strani surovin, na drugi strani pa polizdelkov in izdelkov do končnih potrošnikov. Kaj zagotavljajo prevozi blaga s kamionom in kako kamionski prevozi sploh izgledajo?

kamionski prevozi

 

Kaj so kamionski prevozi?

Tovornjaki so osnova cestnega tovornega prometa skozi desetletja. Prav zaradi dobro vzpostavljenih transportnih poti se je lahko v Evropi in svetu razvila družba, ki jo poznamo danes. Kamionski prevozi so namreč vsestranski, finančno ugodni in omogočajo dostop tudi na manj dostopna območja. Prav slednje je bistvenega pomena za enakovreden razvoj in dostopnost do vseh območij sveta.

Katero vrsto kamionskega prevoza potrebujem?

V osnovi ločimo polni in delni naklad. Za prvega je značilno, da celotno prostornino tovornjaka napolnimo s surovinami oziroma produkti enega podjetja (enega pošiljatelja). Pr tej vrsti tovora gredo izdelki od prevzemnega mesta neposredno do cilja. Pri tem vam podjetje zagotovi varno in hitro dostavo. Ta način prevoza je zlasti primeren za večje tovore (nad 30 paletnih mest) ter transport občutljivih izdelkov.

Delni naklad pa se nanaša na kamionske prevoze, kjer, kot ime že samo pove, kamion delite z drugimi pošiljatelji. Na ta način se zagotovi zapolnitev tovornjaka, vi pa poskrbite za transport manjših količin transporta. Tak način transporta zagotavlja stroškovni prihranek, časovno prilagodljivost, je pa potrebno opozoriti, da je lahko vaš tovor na poti večkrat natovorjen in ponovno natovorjen, preden doseže cilj, kamor ga želite transportirati.

Kaj je potrebno upoštevati pri pošiljanju težkega tovora?

  • Pri naročanju je potrebno paziti, da natančno navedemo dimenzije pošiljke. Navesti je treba višino, dolžino in širino v cm in težo tovora in palete v kg. To omogoča natančen izračun cene.
  • Pošiljko je potrebno ustrezno zapakirati.
  • V primeru, da potrebujete dodatno pomoč, kot npr. viličar ali nakladna ploščad v naprej obvestite vašega prevoznika.
  • Da se izognete zamudam imejte pošiljko pripravljeno pred datumom prevzema.