Moške jakne – softshell, usnje ali volna?

Izbira moške jakne je odvisna od mnogih dejavnikov, zato univerzalne rešitve preprosto ni. Ne glede na to pa lahko podamo nekatere smernice, ki naredijo odločitev enostavnejšo. Predvsem pri izbiri materialov je večinoma jasno, katere prednosti so izrazite pri določenih izdelkih. Še vedno je treba dobro poznati lastne želje in potrebe ter lastnosti materialov, a hitro je videti, s katero jakno bomo najbolj zadovoljni. Na trgovskih policah se danes pojavljajo predvsem softshell, usnjene in volnene moške jakne. Katero izbrati?

moške jakne

Softshell moške jakne

Softshell je posebna vrsta tkanine, ki se uporablja predvsem v športnih jaknah. Še posebej je primerna za uporabo v jesenskem in spomladanskem času, saj predstavlja kompromis med debelejšimi nepremočljivimi materiali in tankimi prepustnimi oblačili. Softshell jakne so kot nalašč za tiste, ki svoj prosti čas preživljajo aktivno, zato so po godu predvsem športnikom in drugim ljubiteljem dejavnosti na prostem. V hladnejših delih leta se je treba za opravljanje teh aktivnosti opremiti z oblačilom, ki bo ohranjalo toploto, a zagotovilo tudi ustrezno zračenje in odvajanje znoja. Spomladi in jeseni ni čas za težke bunde, vseeno pa se v naravo ne moremo odpraviti brez toplega oblačila – softshell jakna je kot nalašč.

Usnjene moške jakne

Usnje zaseda prav poseben status med materiali, iz katerih so izdelane moške jakne. Jasno je, da bodo usnje izbrali predvsem tisti, ki bolj kot druge odlike cenijo eleganco. Usnjene jakne so namenjene poslovnim priložnostim in drugim dejavnostim, ki zahtevajo določeno zaščito pred hladnim vremenom, a ne terjajo pretirane fizične aktivnosti, pri katerih se izkažejo softshell jakne. Če sodimo zgolj po videzu, bi usnje alternative težko presegle.

Volnene moške jakne

Volna je seveda kot nalašč za tiste, ki bi se radi zavili v toplo jakno brez skrbi, da bi jim nizke temperature prišle do živega. Ta naraven in učinkovit material je kot nalašč za zimske jakne, ki se ne bodo ustrašile niti temperatur pod lediščem. To pa ni vse, kar nudijo moške jakne iz volne. Tako kot usnjene različice so tudi volnene na voljo v zelo privlačnih vizualnih podobah, poleg tega velja volna za posebej prestižen material, ki že sam po sebi nekaj sporoča. Za športne aktivnosti je spet morda bolje izbrati softshell jakno, čeprav se v nekaterih primerih tudi volna dobro obnese.

Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, posamezne izbire pa se dobro obnesejo le v določenih pogojih. Najbolje je ugotoviti, za kaj boste jakno potrebovali, in šele nato izbrati material in pravi izdelek.