Zagotovo ste že vsi kdaj v svojem življenju kupovali nov ali pa mogoče tudi rabljen osebni računalnik. Prepričani smo, da se lahko vsi strinjamo, da je to nakup, ki je malo dražji in bolj zahteven od preostalih vsakodnevnih osnovnih nakupov. Ko kupujemo PC, moramo gledati na to, da nam bo le ta služil dobro in dlje časa, prav tako pa računalnik ne bo potrebno non stop vzdrževati, ga popravljati, čistiti in tako dalje. 

osebni računalnik

Kot zagotovo večina vas že ve, vsi osebni računalnik niso namenjeni vsaki vrsti uporabe. Zaradi več različnih potreb uporabnikov računalnikov, poznamo tudi več vrst le teh. Tako poznamo na primer osebne računalnike, ki so namenjeni igračarstvu (gaming), pisarniški uporabi (office use), domači uporabi (home use), shranjevanju in obdelovanju večje količine podatkov oz. strežniške računalnike (servers), računalniki za grafično obdelavo (graphics use) in tako dalje.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu osebni računalnik?

Pri nakupu PC-ja moramo biti pozorni na več dejavnikov. Tako moramo biti pri nakupu le tega pozorni na na primer ceno, specifikacije, namen uporabe in tako dalje.

Kakšne oziroma katere pa sploh so specifikacije oziroma lastnosti osebni računalnik?

Specifikacije oz. lastn. le teh so naslednje:

  • Procesor(takt, podnožje in tako dalje)
  • Pomnilnik (generacija, hitrost, prostor za shranjevanje in tako dalje)
  • Disk (vrsta diska – HDD, SSD, prostor za shranjevanje in tako dalje)
  • Matična plošča (velikost oziroma dimenzija, št. in vrste priključkov, podnožje za CPU, največja možni prostor za shranjevanje za pomnilnik in tako dalje)
  • Napajalnik (moč in tako dalje)
  • Grafična kartica (zmogljivost procesorja, prostor za shranjevanje in tako dalje
  • in tako naprej

Osebni računalnik za pisarniško uporabo na primer ne potrebuje zelo dobrih specifikacij. Potrebuje nekako povprečne do slabše specifikacije, saj se na njemu ne bo opravljalo zahtevnejših nalog, isto pa velja za PC, katerega namen je domača uporaba. 

Gaming PC je računalnik, ki zahteva izredno dobre specifikacije, od procesorja, RAM – a pa do grafične kartice. Vse mora biti na najvišjem nivoju, saj bo le tako osebni računalnik lahko zagnal zahtevne igrice, katere bomo/boste na njemu igrali.

Osebni računalnik za grafično obdelavo/uporabo prav tako zahteva visoke oziroma robustne specifikacije, saj bodo na njemu tekle aplikacije za video in foto obdelavo, katere pa so zelo zahtevne. Najbolj zahtevne med njimi pa so tiste za 3D obdelavo, tako da tisti, ki se bodo ukvarjali s to vrsto obdelave potrebujejo še boljši računalnik oziroma še boljše specifikacije le tega. 

Upamo, da smo vam pomagali pri izbiri vašega novega PC-ja.