Namestitev toplotne črpalke je sodobna, trajnostna ter ekološka rešitev za zmanjšanje stroškov ogrevanja. Omogočajo nam tako ogrevanje kot tudi hlajenje, zato odlično nadomestijo tudi klimatske naprave. Ker ogrevajo prostore in sanitarno vodo, lahko v sodobnih energijsko varčnih gradnjah zadovoljujejo vse potrebe po toploti, ki jih ima gospodinjstvo. V nekoliko starejših gradnjah pa lahko odlično poskrbijo za zmanjšanje stroškov – še posebej poleti, ko je uporaba centralnega sistema ogrevanja nesmiselna. Obiščite www.prava-klima.si ter izberite pravo črpalko za vaše potrebe.

toplotne črpalke

Kako izbrati primerno toplotno črpalko? Toplotne črpalke se med seboj razlikujejo na naravni vir toplote, iz katerega črpajo energijo za ogrevanje, moč, zmogljivost, velikost ter delovanje. Najprej je seveda potrebno opraviti analizo okolja, v katerem se zgradba nahaja. V osnovi namrč poznamo tri tipe toplotne črpalke. Tam, kjer se nahaja podtalnica, se običajno izbere črpalka tipa voda/voda. Takšni modeli po navadi ne potrebujejo dodatnih virov ogrevanja, saj so zelo zmogljivi. Njihova slabost je težja namestitev – zanjo boste potrebovali posebno dovoljenje. Kupci tam, kjer podtalnice ni na voljo, običajno izberejo črpalko tipa zemlja/voda. Slednja za ogrevanje izrablja toploto, ki je shranjena v kamninah in zemlji. Ker odlično zadržuje toploto, nam je v veliko pomoč tudi pozimi. Najmanj zmogljiv, a hkrati najbolj uporaben tip toplotne črpalke predstavlja tip zrak/voda. Kot že ime samo pove, toploto črpa iz okoliškega zraka. Najpogosteje takšna črpalka služi kot dodaten vir ogrevanja.

Seveda je pri izbiri ustrezne črpalke potrebno upoštevati tudi obstoječi sistem ogrevanja, razen če ga želimo korenito spremeniti in adaptirati. Nizkotemperaturne črpalke so tako primerne za sisteme talnega ogrevanja, visokotemperaturne pa za radiatorsko ogrevanje. Nedvomno se nakup toplotne črpalke najbolj obrestuje pri objektih, ki so dobro izolirani ter uporabljajo nizkotemperaturne režime. Slednji za ogrevanje potrebujejo nižje temperature ogrete vode, tako da prihranimo čas ter energijo.